DSC 8388

 
Днес – 16 април, в Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ се проведе мастерклас с главен готвач инструктор Виктор Светославов. Събитието беше на тема „Здравословно хранене и техники за приготвяне на ориз, видове ориз и приложението им“ и беше организирано от Кулинарна академия HRC и учебното заведение, със съдействието на Община Пирдоп.
 
Присъстваха зам.-кметът на община Пирдоп Милена Мачканова, мениджърите от академията Елена Петрова и Биляна Цветанова, представители на ЦОП – Пирдоп, преподаватели и ученици от гимназията и от региона.
 
Г-жа Мачканова поднесе поздравления към присъстващите от името на кмета на община Пирдоп Ангел Геров и благодари на директора на гимназията Павлина Ценова за поредната добра инициатива.
 
В програмата на събитието бяха включени доклад за здравословно хранене и демонстрация на техники за приготвяне на ориз, като част от здравословното меню.
 
Екипът на Кулинарната академия направи презентация на дейността си. За желаещите да продължат обучението си в сферата на кулинарията, бяха показани възможностите за обучения, стажантски и стипендиантски програми.
 
По време на събитието бяха връчени специални награди от училището на техни възпитаници, представили се отлично в Регионалния кръг на Националното състезание по професиите, свързани с туризма и хранително-вкусовата промишленост. Божана Стоева, Ивон Комитова и Преслава Петрова с ръководители Горяна Борисова и Иванка Колева получиха еднократни стипендии и грамоти. Училището се е класирало за следващия кръг в категорията „Най-добър млад готвач“ в лицето на шеф Божана Стоева. Наградите бяха връчени от г-жа Милена Мачканова.
 
Последва мастерклас в учебната кухня на училището, където шеф Светославов направи демонстрация на приготвяне на ориз под различни форми. След демонстрацията учениците, разделени на два отбора, показаха своите умения в приготвянето на блюда с ориз. Компетентно жури оцени отборите, а за крайната оценка думата имаха и гостуващите ученици.