IMG 9932

На 21 януари в ритуалната зала на НЧ „Напредък 1869" - гр. Пирдоп се състоя традиционното тържество по повод Деня на родилната помощ, или както е по-известен празникът - Бабинден. По покана на кмета на община Пирдоп Ангел Геров присъстваха майки и техните бебета, родени през изминалата 2019 г.

Почетни гости на събитието бяха акушер-гинекологът д-р Петя Хвалабогова, дългогодишната акушерка Ненка Пушкарова и началникът на детско отделение в МБАЛ-Пирдоп д-р Абдул Насрула.

Милото тържество започна с празнична програма в изпълнение на малките възпитаници от III-та група на ДГ „Пека и Карло Чоконяни". Специален поздрав отправи и Детски танцов състав при НЧ „Напредък 1869”, с ръководител Евгения Ралчева. В празничната програма се включиха и служители на общинската администрация, които поздравиха присъстващите майки и баби с шеговити сценки и стихове.

Кметът честити празника на д-р Хвалабогова и акушер Пушкарова, благодари им за тяхната всеотдайност и безрезервна отдаденост на благородната професия. Г-н Геров уважи двете дами с красиви цветя и дарове, а на д-р Насурла поднесе подарък за детското отделение към МБАЛ-Пирдоп.

Д-р Хвалабогова благодари на общината, че продължава традицията на празника и пожела да се раждат повече бебета, много здраве и щастие на деца и родители.

Последва ритуално измиване на ръцете на лекаря, в което се включиха множество млади майки. С наричания за лесно раждане и пожелания за здраве д-р Хвалабогова изпълни ритуала. Изненада поднесе „бабата на общината“, която подари китка здравец на всеки присъстващ с наричания за здраве и дълголетие.

Г-н Геров поздрави с празника и призова да се раждат повече деца. Той сподели, че 2019 г. е с най-ниската раждаемост от няколко години насам и прикани младите догодина да увеличат своите семейства. Кметът дари всички бебета с дрешки, обувчици и сребърно медальонче за спомен, като ги ориса да са здрави, щастливи и с късмет в живота.

Тържеството продължи с коктейл и много настроение.

Снимки: в-к „Камбана“