20200301 185832 HDR

В неделната вечер на 1-ви март в Пирдоп отбелязахме Сирни Заговезни - първия голям празник, предвестник на пролетта и събуждащата се за живот природа. На този ден искаме и даваме прошка, с него е свързано и народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля.

По покана на Община Пирдоп за празника ни гостува Кукерска група „Рогач“ от с. Оборище, с ръководител Иван Караатанасов. Страшните кукери и маскирани участници преминаха през града, за да прогонят злото и лошотията и представиха пред събралото се множество на пл. „Скалата" спектакъла „Рогачов ден“. Публиката бурно аплодира страховитите им танци и ритуали за прогонване на злите сили.

Формация „Илинден“ – гр. Пирдоп, с ръководител Илиян Николов, пресъздаде традиционната за Сирни Заговезни обредност – обичаят „прошка“, който се изпълнява през цялата Сирна неделя, празнична вечеря и „ламкане“.

За радост на децата, в центъра на площада бе монтирано специално съоръжение, на което бяха вързани с конци бяла халва и варени яйца. Кметът Ангел Геров го завъртя и подкани децата да се включат в „ламкането“. За всички тях имаше подаръци, осигурени от Община Пирдоп.

Отец Недко Бръмбаров отправи молитва за здраве, поиска и даде прошка и честити празника. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров също се обърна с кратко приветствие към своите съграждани и гости. Той поиска прошка и даде своята, след което пристъпи към кулминацията на вечерта - запалването на обредния огън.

За доброто настроение в празничната вечер Община Пирдоп бе осигурила почерпка с греяно вино и топла баница.