20200303 105434
 

С тържествено честване и поклонение пред паметните места в града пирдопчани отбелязаха националния празник на България - 3 март. На събитието присъства общинското ръководство, общински съветници, служители от администрацията, ученици, представители на образователни и културни институции, политически партии, организации и граждани.

В програмата взеха участие ученици от НУ „Тодор Влайков“ с ръководител Лидия Герова, ВГ „Фантазия“ при СУ „Саво Савов“ с ръководител маестро Мариана Върбанова и Смесен битов хор при НЧ „Напредък 1869“ с ръководител маестро Кузман Кузманов.

Традиционното поклонение, предвождано от група пирдопски деца с националния трибагреник, тръгна от паметника на опълченците в двора на НУ "Тодор Влайков" към паметника на кап. Михаил Баторски в двора на храм „Свето Успение Богородично". Уважилите празника коленичиха в безмълвен поклон пред саможертвата на загиналите герои и положиха венци и цветя на светите места.

Шествието продължи към паметника на Тодор Влайков в центъра на града. На едноименния площад, ученици от СУ „Саво Савов“ издигнаха националния трибагреник, а присъстващите застанаха мирно при изпълнението на химна на Република България.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров произнесе тържествено слово, в което припомни паметните събития и саможертвата на загиналите за Освобождението: - „3-ти март е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 142 години, след 5-вековно османско робство, България възкръсва за нов живот. На 3 март свеждаме чела пред мъчениците на свободата, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на пробуждането и възраждането. Знайни и незнайни герои, корави и юначни българи, всеки записал дълбоко в сърцето си: „Свобода или смърт!“. Към тяхната вечна памет е нашия поклон днес. Оставената дълбока духовна следа трябва да пребъде във всяко следващо поколение, за да я има България – Во веки веков!“

Г-н Геров връчи благодарствена грамота за обогатяване културно-историческото наследство на Община Пирдоп на г-жа Иванка Колева, която в навечерието на националния празник дари на музейната сбирка колекция от 26 бр. оригинални картички и снимки от периода 1914-1918 г.