20200511 110525

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя с 11 май - Деня на Светите равноапостоли и просветители, братята Кирил и Методий.

Дългогодишна е традицията на този ден да се състои официалното откриване на майските културни празници на град Пирдоп – Влайкови дни. Ежегодно Общинската администрация подготвя богата културна програма, която представя в периода 11 – 24 май. Провеждат се събития и творчески изяви както на утвърдени български изпълнители, така и на местните читалищни и училищни колективи.

Тази година предстоеше провеждането на 28-то им издание. За съжаление, поради въведените извънредни противоепидемиологични мерки в страната, за първи път от учредяването им досега Влайкови дни няма да се проведат.

Затова днес, застанал пред паметника на Тодор Влайков, отново искам да ви срещна с Писателя, Общественика, Човека с висок морал и човеколюбива душа - патронът на нашите Влайкови дни.

С обич и признателност го наричаме Дядо Влайков. Стои пред всички ни, зрим и нетленен, в целият си ръст, леко привел глава, идващ сякаш от вековете, от глъбините на историята и душевността на нашия народ.

Учител, читалищен деец, просветител, създател на нови форми на народно сътрудничество – спомагателна каса, общинска библиотека, първата българска стопанска кооперация в с. Мирково, Български учителски съюз.

Влайков е сред основателите на Радикалдемократическата партия и неин дългогодишен деец, депутат в Народното събрание и председател на Съюза на българските писатели. В продължение на почти 30 години е народен представител с репутация на възрожденски идеалист, непримирим към негативите на държавното управление.

Но над всичко се откроява Влайков Писателят!
Цялото му творчество е пропито с голяма и дълбока любов към народа, родината, към българското. И ние се срещаме днес с него, за да му благодарим за това - хубавото, което ни е оставил. Да му благодарим за това, че ни прави по-истински!

И сякаш отново чуваме едни сърдечни и мъдри думи, един човеколюбив глас, глас на човек, странен в някои отношения, но човек – честен и чист, със светла съвест и блага душа, един радетел за човечност и красота.

Той ни е нужен!
Със своята любов към родината и родното, със своята любов към Пирдоп!

Скъпи съграждани!

Вярвам, че кризата скоро ще отмине и отново ще съживим културния и обществен живот в общината. Да си пожелаем здраве и до нови срещи пред читалищните сцени!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Ангел Геров
Кмет на община Пирдоп

 20200511 110939 HDR

20200511 111013