20200731 144956

След подаден сигнал днес в 11.00 ч., служители на Пожарната служба в Пирдоп, ДГС-Пирдоп и Общинско звено „Гора“ локализираха и изгасиха пожар в местността Граматник, при стария мост на р. Рорач.

Става въпрос за низов горски пожар на площ от два декара. Огънят не е засегнал върхово дърветата, които засега са без поражения, но впоследствие може да заболеят и площта на пожара да изсъхне. Това ще се следи с мониторинг от горските служители.

Причината за пожара засега е неизвестна, но най-вероятно се касае за небрежност при боравене с огън или за умишлен палеж.

Благодарение на бързата реакция на трите институции, пожарът е локализиран и изгасен. На място бяха кметът на община Пирдоп Ангел Геров и ръководителят на СЗ "Управление, охрана и стопанисване на общинската гора" към Община Пирдоп инж. Станимир Бучков. Те изказват благодарности на колегите си от Пожарната служба и ДГС-Пирдоп за добрата работа.

Тъй като има опасност огънят да се възобнови, днес и утре на място ще останат дежурни служители. Специализирана техника на Община Пирдоп ще превозва съдове с вода, тъй като гората е иглолистна и има 30-40 см мъртва горска настилка, която е горима и тлееща, и трябва да се наблюдава постоянно.