20200916 103024

От днес стартира Седмицата на безопасността на пътя, която ще се проведе в периода 16-22 септември под мотото „Остани жив! Пази живота!“. В рамките на кампанията и на Европейската седмица на мобилността, 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.

Община Пирдоп е регистриран партньор за участие в проекта, чиято цел и призив е ден без загинали при пътнотранспортни произшествия.

Съвместно с РУ-Пирдоп беше организирано образователно мероприятие на открито, с участието на ученици от 4 клас на НУ „Т. Влайков“ и деца от 4-те групи на детските градини. Организаторите посветиха събитието на безопасността на пешеходците. Пътното движение беше спряно в участъка пред НУ „Тодор Влайков“, където се подредиха децата. Полицай Ивайло Панков им припомни как трябва да пресичат правилно пътното платно, за да предпазят себе си и останалите участници в движението от произшествия.

Акцентът в кампанията е нула загинали на пътя. Всички деца заедно извикаха „нула“, пуснаха балони в небето и символично изобразиха „нула“ с ръчички. След това се разделиха и преминаха по пешеходните пътеки от двете страни на училището. Децата положиха цветя на оживената главна улица, за да почетат паметта на загиналите в катастрофи деца и с пожеланието да няма пътни произшествия и инциденти.