Описание на празници, отбелязвани в община Пирдоп

Описание на празници, отбелязвани в община Пирдоп

         1. Обичай "Пеене на пръстените"

         2. Зимен празник на гр. Пирдоп - годишнина от освобождението на града

         3. Зимен спортно-туристически празник в местността "Борова гора"

         4. Майски културни празници "Влайкови дни" в община Пирдоп

         5. Петровден - събор на с. Душанци

         6. Илинден - християнски празник в м. "Еленско"

         7. Летен празник на гр. Пирдоп - народен събор край Еленската базилика

         8. Свето Успение Богородично - храмов празник на църквата в Пирдоп

         1. Обичай "Пеене на пръстените" - Провежда се всяка година от община Пирдоп и местната неправителствена организация Клуб "Родолюбие" в първия ден от Новата година на пл. "Скалата". Жени и девойки в национални носии пеят песни, характерни за обичая около празнично украсена пръчка от дряново дърво. Деца и момичета пускат в медно котле, напълнено с вода и зърна от пшеница пръстени и различни предмети. Свещеникът от църквата извършва водосвет и благославя присъстващите. Девойка изважда от котлето един по един пуснатите в него предмети, а възрастен мъж или жена извършват наричанията с пожелания или гадаене за бъдещето на собственика на пръстена (предмета). Празникът завършва с народни хора и веселие. А преди да се прибере пръчката, присъстващите си отчупват от нея клонче, което се пази до следващия празник.

         2. Зимен празник на гр. Пирдоп - годишнина от освобождението на града - Честването се организира от общината всяка година на 3 януари - денят, в който местното население посреща руските войски, освободили града от турското владичество през 1878 г. Пирдоп е дал на Отечеството един Ботев четник и 37 опълченци - участници в Руско-турската война. На мястото на посрещането е издигнат паметник в тяхна чест. Пред него представителни групи на местната общественост и политическите сили в града извършват поклонение и полагат венци и цветя. Поклонение се прави и пред паметника на капитан Михаил Баторски. Руският офицер е починал от тиф в Пирдоп на 3 януари 1878 г. и е погребан в двора на църквата "Св. Успение Богородично". Шествието продължава до паметника на учителя, общественика и писателя Тодор Влайков - почетен гражданин на Пирдоп, пред който също се полагат венци и цветя. Празникът завършва с тържествен концерт в салона на читалището.

         3. Зимен спортно-туристически празник в местността "Борова гора" - Празникът се организира от община Пирдоп и Туристическо дружество "Паскал" всяка година в последната събота на месец февруари. В местността "Борова гора" се организират конни надпрепусквания за младежи, теглене на въже и други състезания за деца. На победителите са раздават парични и предметни награди. За гражданството има безплатен горски чай, а духова музика се грижи за настроението на всички.

         4. Майски културни празници "Влайкови дни" в община Пирдоп - Провеждат се ежегодно през втората и третата седмица на месец май и традиционно завършват с празничен концерт-спектакъл на 24 май пред читалище "Напредък". Организират се от община Пирдоп, като в него вземат участие колективи и изпълнители от всички училища и културни институции в общината. Традиционни за дните са гостуванията на театрални състави и изпълнители от столицата и други градове, организирането на изложби на художници и резбари, представяния на нови книги на местни творци и др. Всяко учебно заведение в града има възможност да покаже своя програма пред местната общественост, а членовете на Клуб "Родолюбие" възпроизвеждат картини от бита и нравите на старите пирдопчани в двора на Музей "Луканова къща" под надслова "Байковци".

         5. Петровден - събор на с. Душанци - Провежда се във връзка с християнския празник "Св. Петър и Павел" - обикновено първата събота на месеца след празника. Като място е избрана поляната над яз. "Душанци", непосредствено над едноименния бивш профилакториум на медодобивния комбинат край Пирдоп. В основата на тържеството е народното веселие с концертна програма, за което се грижи община Пирдоп и кметството в с. Душанци. Приготвя се светен курбан, а празникът традиционно събира гости на селото от цялата страна.

         6. Илинден - Християнски празник в м. "Еленско" - Празникът се организира от църковното настоятелство на храм "Свето Успение Богородично" - Пирдоп и се провежда в м. "Еленско" сред руините на ранно-християнска базилика от края на V - началото на VI в. В центъра на олтарната абсида има поставен каменен кръст с надпис, който посочва, че началото на празника в новата история на района е поставено през 1893 г. Приготвя се светен курбан и се отслужва водосвет за здраве и благоденствие. В миналото на празника идвали хора от цялата околност, като се обособявали различни групи - на пирдопчани, на душанчани, на лъдженчани, челопечани и т. н. Те идвали със своите духови оркестри и ставало надсвирване, което по спомените на стари хора продължавало понякога по два-три дни.

         7. Летен празник на гр. Пирдоп - народен събор край Еленската базилика - Организира се и се провежда под егидата на общината в местността "Еленско" първата събота от месец август. От 2017 г. с решение на Общински съвет - Пирдоп празникът се отбелязва в първия съботен ден след 20 юли (с изключение на годините, в които Денят на Св. Пророк Илия е в събота). Характерно за празника е народното веселие, което събира хора от почти всички селища около Пирдоп. Идват и пирдопчани, живеещи в други населени места в страната. Богата концертна програма весели хората, до късно след обяд се играят народни хора, в някои години са организирани и народни борби - преборвания на пехливани, с награда за победителя - жив овен. Традиционен за деня е и светения курбан. В последните години, с възстановяване на връзките на Пирдоп с гр. Егоревск, Московска област на Руската федерация, специално за празника гостува и руска културна делегация, която взема участие в празничната програма.
         Посетителите не пропускат да разгледат руините на Еленската базилика и да се запознаят с нейната древна история. Според изследователи мястото е старо тракийско светилище, с което е свързан мита за слизането на елен от планината в деня на храмовия празник на светилището. Съществувалата преди векове църква е известна като манастира "Свети Илия". Като действащ храм е бил повече от 14 века, разрушен е около 1700 г. при едно преминаване на турски войски през района. Протичащата в непосредствена близост до базиликата река Еленска за времето от 1878 до 1885 г. е била граница между Княжество България и Източна Румелия.

         8. Свето Успение Богородично - патронен празник на църквата в Пирдоп - Организира се от църковното настоятелство при храма всяка година на 15 август по случай Успението на Св. Богородица. Най-старата църква в района дава на миряните и гостите си светен курбан, а желаещите да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие на близките си, са хиляди. Празникът продължава през целия ден с тържествена света литургия.